Kävin eilen ultimaattisessa kauneuselämyksessä Taidemuseolla. Viime syksyisellä Prahan matkalla Mucha-museo jäi käymättä, mutta onneksi aukon sai korjatuksi nyt kotikaupungissa. Ihailen Art Nouveauta muutenkin, ja ensimmäinen sysäys siihen on varmasti ollut Alphonse Muchan taide. Nyt pääsin vihdoin ihan oikeasti näkemään niitä teoksia.

Kerrankin kävi hyvä tuuri, jonka ansiosta sain varmasti kaiken irti näyttelystä. Aloitin näyttelyn kiertämisen vahingossa väärästä päästä, eli loppupään teoksista.  Kiertelin aikani katselemassa töitä, ja tullessani minulle viimeiseen saliin, eli oikeasti näyttelyn ensimmäiseen, siellä alkoi opastettu kierros. En yleensä välitä niistä, mutta tällä kertaa opas puhui mielenkiintoisia (mm. naisten asemasta siihen aikaan kun Mucha työskenteli) ja lähdin joukon mukaan. Kierroksen jälkeen kävin vielä tuijottelemassa muutamaa mieleenjääneintä teosta.

En olisi millään malttanut lähteä pois. Melkein yhtä pitkään kuin vietin näyttelyssä, viivyin
museon kaupassa vatvomassa minkä julisteen ostan muistoksi. Olivat niin arvokkaita, etten raaskinut ostaa kuin yhden. Tosin äiti tilasi itselleen kolme, joten uskon, että voimme pitää julistevaihtajaisia. Lopulta valitsin 4 vuodenaikaa -sarjan kesän.

170522.jpg