Elonmerkki!

Täällä kaikki on hyvin, mitä nyt sää on ollut muutaman päivän ihan kamala. Yhteishallitusta on synnytetty täällä jo viikkoja, ja vihdoin päästiin askel eteenpäin. Presidentti Abbas on tänään hyväksynyt Hamasin ja Fatahin muodostaman yhteishallistuksen kokoonpanon. Israel tosin ei edelleenkään suostu tunnustamaan hallitusta, jonka jäsenenä on Hamas. Israel myös toivoo mm. Euroopan jatkavan hallituksen boikotointia.

Onneksi Suomi jatkaa kaikkia alueelle sijoittuvia avustusprojektejaan koulutuksen, vesi- ja sanitaatio- sekä maarekisterihankkeiden suhteen.

Jo aiemmin tällä viikolla tuli paikallislaisittain yksi hyvä uutinen; opettajat saavat palkkansa, joita ei ole pystytty maksamaan kuukausiin kokonaan tai edes osittain. Se on hienoa paitsi asianosaisille kansalaisina, myös yhteiskunnalle, koska vaikka koulutus ei ole elämisen edellystys, se on mielestäni etenkin tällaisessa tilanteessa kamppailevalle kansalle tärkeää kehityksen jatkumisen ja toivon säilymisen kannalta. Sen eteen pitäisi pystyä tekemään paljon työtä, että muurien sisällä kasvavilla lapsilla olisi jonkinlainen visio tulevaisuudesta. Mielellään muutakin, kuin haave ulkomaille muutosta tai marttyyriksi tulemisesta.

Kävimme taas turistelemassa Kuolleella merellä. Vähän absurdia oli, kun perusgrillaajien sekaan alkoi valua nuoria miehiä isoine pyssyineen. Israelin sotilaathan sieltä tulivat tsillailemaan biitsille.

451615.jpg

Pikkupoikia pelailemassa futista Hebron Roadin varrella tyhjällä tontilla.

451620.jpg

Israelin turva-aita, palestiinalaisten puheissa muuri. Uskomattoman mykistävä näky vapauteensa tottuneelle länkkärille. Mielestäni yksi tärkeimmistä ihmisoikeuksiin kajoavista vääryyksistä myös maailmanlaajuisesti.

451625.jpg