Oikeastaan palasin jo maanantaina, mutta ei ole ollut puhtia kirjautua Vuodatukseen. En olisi uskonut kuinka vaikeaa on sopeutua taas pimeyteen, kun kolmessa viikossa ehti tottua siihen, että aamulla herätessä on valoisaa ja sitä jatkuu iltapäivään asti. Sitten vaan tipautetaan lentokoneella keskelle kaamoksen pimeintä aikaa eikä suvaita antaa edes lunta valoa hohtamaan.

Matka oli unohtumaton. Pääsin kokemaan paljon sellaista, mitä en olisi voinut kokea missään muualla. Pääsin kunniavieraana arabihäihin ja juomaan shampanjaa Suomen Palestiinan asiainhoitajan itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Kelluin Kuolleessa meressä ja näin Jerikon autiomaan turistien kansoittamana auringon paahteessa ja myöhemmin oman pikku salaretken huipentumana täysikuun sinisessä kylvyssä. Ennen kaikkea pääsin aitiopaikalta tutustumaan palestiinalaiseen arkeen muurin sisällä. Se on jotain, mitä ei voi ymmärtää, vaikka lukisi kaikki aluetta käsittelevät uutiset ja opiskelisi kriisin historiaa.

Harmi, että osa kuvista jäi ystäväni tietokoneelle enkä ole saanut niitä vielä. Tässä kuitenkin muutamia.

300907.jpg

Tämä kuva on otettu erään rakennuksen katolta Ayida campin pakolaisleirissä. Kuvassa näkyy se osa muuria, jonka Israel rakensi suojaamaan juutalaisten Beetlehemissä sijaitsevaa pyhää paikkaa, Raakelin hautaa. Muuri risteilee pitkin Länsirantaa eristäen alueita paikoin jopa neljästä ilmansuunnasta, estäen tai vaikeuttaen palestiinalaisten kulkemista omalla alueellaan. Kulku tapahtuu Israelin armeijan vartioimien tarkastuspisteiden kautta, jotka me länsimaalaiset ylitimme passejamme vilautellen nopeasti metallinpaljastimet huutaen, samalla kun paikallisia nöyryytettiin vieressä. Palestiinalaisilla täytyy olla etukäteen anottu lupa kulkea muurin toiselle puolelle, mutta sotilailla (jotka ovat parikymppisiä paikallisia intinkävijöitä) on oikeus siitä huolimatta evätä pääsy ilman sen kummempaa syytä. Tarkastuspisteet voidaan myös sulkea milloin tahansa, jolloin kukaan ei pääse kulkemaan läpi. Tämä vaikeuttaa erityisesti niiden ihmisten elämää, joiden täytyy käydä töissä tai koulussa muurin toisella puolella.

300913.jpg300914.jpg

Nämäkin kuvat ovat Beetlehemissä sijaitsevista pakolaisleireistä, ensimmäinen leiristä jonka nimeä en muista, ja toinen Ayida campista. Näiden lisäksi on vielä Deheisha camp, joka on suurin kolmesta leiristä. Campit ovat YK:n ylläpitämiä, ja kuten näkyy, ne eivät ole telttakyliä, vaan 50-luvulla perustettuina kasvaneet jo kaupunginosiksi.

300910.jpg

Ironiaa. Kuvassa on Beetlehemin vanhassa kaupungissa sijaitsevan Peace Centerin edessä kasvava "rauhan puu". Ehkä se virkistyy sinä päivänä, kun alueelle saadaan rauha ja ihmisoikeudet. Taustalla näkyy Jeesuksen syntymäkirkko.

300909.jpg

Tässä pieni pala syntymäkirkkoa sisäpuolelta. Tämä taitaa olla ortodoksien kappelista. Syntymäkirkossa omia menojaan viettää kolme eri uskontokuntaa. Siellä ystävän koneella olisi kuva siitäkin kohdasta, jossa Jeesus syntyi, mutta ei siinä toisaalta ole paljon nähtävää. Näyttää aika paljon takalta, jonka pohjassa on tähti. Olisi siihen hienommankin monumentin voinut tehdä.

300912.jpg

Beetlehem on oikea joulukaupunki.

300908.jpg

Tässä vielä näkymä erään talon kattoterassilta Beetlehemin läheisessä kylässä. Jossain tuolla horisontissa siintää Egypti.

Voisin kertoa vaikka kuinka paljon, mutta tässä pieni raapaisu. Toivottavasti pääsen sinne pian uudelleen.